Radon

Idag kom en snubbe och kollade på huset idag - vi ska fixa radonet...

Vårt hus är byggt i blåbetong. Det innebär att vi även har radon i huset, som en radioaktiv ädelgas.. Gasen i sig är inte farlig, men sönderfallet av det skadar och kan på lång sikt öka risken för lungcancer. Läs mer på wikipedia t ex om ni vill veta mer.

Vi har i tre månader (29 feb - 30 apr) gjort en radonmätning och fick nyligen tillbaka papprena. Vi har då ett årsmedelvärde på 300 Bq (Becquerel). I barnrummet låg det på mer än 500 Bq... Riktigt högt, med tanke på att gränsvärdet ligger på 200 Bq.

Snubben kom från ett företag i Borås som kan radonåtgärder, och förmodligen kommer det bli ett från-/tilluftssystem med värmeväxlare, ett s k FX-system. Han gick runt och tittade på huset, kollade på vind bl a. Det fanns även möjlighet att ordna så att köksfläkt och ventilationsystemet är sammankopplat.

Vi skickade med honom lite papper på bl a ritningar på huset, så skulle han ordna en offert. Känns otroligt viktigt, speciellt när barnens rum hade högst värden...


Det där med avlopp o hus...

Nackdelen med hus är att man inte kan ringa en vaktmästare så fort det krisar... Haha, det fick vi erfara förra veckan... Vi har haft väldigt dåligt flöde från tvättmaskinen/duschen i avloppet... Det rann över brunnen och hela badrumsrumgolvet var fullt med vatten. Inte så roligt!

Vi testade propplösare, men det blev inte bättre... Det blev värre och det räckte att man bara hade igång duschen i tjugo sekunder innan det rann över brunnen. Tvätteriet fick bli stillastående i en vecka och vi fick ringa rörmokare..

Det tog några dagar men han dök upp till slut (självklart samma dag när vi åkte till Örebro, men han fick nyckel). Halvvägs till Skövde får Robin ett samtal och han snackar på lite och så hör jag: "Jaha, det var såpass..!"

Det visade sig att rörmokaren kunde inte åtgärda stoppet med sin vertyg - då det inte var ett stopp, utan flera stycken ändå ut till avloppet i gatan trodde han! Så Slamsugaren fick komma... Haha, vad har den förra ägaren stoppat i brunnen då!? Och avloppet kan ju aaaldrig ha blivit underhållet och rensat...

Vi misstänker att hon har sparkat ner kattsand - och de som har katt vet att man inte ska spola ner kattsand då det blir som cement när det blir blött... Jaja, nu är det fixat! Nu kan avloppet fungera prima resten av våra liv, tack! ;)

RSS 2.0