Ett stort kök

Nu händer det grejer! Lindgrens Bygg dök upp halv åtta med klubbor och limbalk.. Nu skulle väggen ner!!!
Först sattes det upp stöttepelare och balk i taket inna de kunde börja riva.

Strax därefter började hantverkarna att riva. Och det gick fort! Väggen var nere på en timme! Vilket rum, vilket ljus! Hur underbart som helst... Lite sladdar flyttades på, drogs ut och så var det dags för limbalken att sättas upp i taket.

Men inte då - hantverkaren borrade först rätt upp i taket och sedan smet han in på vinden ovanför köket. Det visade sig att limbalken kan sättas ovanför taket! Det innebär att vi inte kommer ha en balk i taket eller längs väggarna! Utan rummet kommer bli enhetligt, helt perfekt...

All betong slängdes ut på deras kärra och de murade igen lite håligheter i golv och vägg. Vi pratade om taket och tanken är att vi ska sätta upp huntonitskivor/plattor. Även lister fanns hos dem, så de kan göra hela taket, om vi så vill. Det vore perfekt, för vi känner att tiden är knappt, likaså kunskaperna. Lika bra att låta proffsen göra det :)

Även läckan vid skorstenen är åtgärdad. Pappen byttes och nu slipper vi oroa oss :) Det var ingen läcka egentligen, men någon gång tidigare hade det släppt in lite vatten.. Inget allvarligt, men lika bra att vara nogrann!

Taket fick ett bäst före-datum dock... Inte många år kvar, inte det måste bytas... Inget urakut, men vi bör inte vänta fem år. Gör inget dock, jag vill ändå byta till svart tak, tycker det är så mycket snyggare!Snart försvinner väggen

Idag ringde jag hantverkaren för att få en tid när han börjar rivningen av väggen och allt det andra. Och han skulle dyka upp denna vecka! Härligt!!

Lasse hjälpte oss med att haffa elektriken Jocke, som fixade elen i väggen redan idag. Man vill ju inte att hantverkarna ska få el i sig :)

Igår rev vi det sista i köket - dvs skåp och garderober som satt vid väggen som ska bort. Vi hittade en trevlig överraskning - ett kort på en Carolina, 20 år. Kortet togs 11 maj 1885! Ni anar inte hur nyfiken jag blev - vem var denna tjej?! Kortet har ju inte legat i huset i över hundra år, då det byggdes 1958... Vi kommer träffa de f.d. husägarna någon gång i vår, då kan jag ta reda på det.. :)

Numera är nästan alla foder och fönster målade, i alla fall grundmålade. Några är helt klara!

Utöver de saker vi ska jag som jag skrivit tidigare, ska vi tvätta rent garderoberna med Tapetväck, målade insidan på gardrober, skåp och hyllor, riva tapeter i vardagsrummet, köpa lister... Lite att göra ;)

Målar foder och fönster

Denna helgen har vi målat! Först slipades karmar, foder och fönster. Hur tråkigt som helst, men det gick undan när man är flera.

Vi har grundmålat det mesta och även målat några karmar och fönster med täckfärg. Vilken skillnad!!! Om man jämför med hur de ser nu då var de pissgula innan! Rummet blev så mycket ljusare, trodde inte det skulle göra så mycket.

I barnrummet har vi använt Tapetväck, ett medel som löser upp tapeter, för att få bort allt. Vi har fått ta bort att då det blev fruktansvärt ojämnt. Betongen ska blottas och sedan ska vi bredspackla rummet.

Vi fick även hjälp med att slipa trappräcket. Förra ägaren hade en katt som tydligen har sprungit upp och ner längs räcket.. Men nu är det jämnt. Tidigare har vi funderat på att måla räcket vitt och ha stegen är träfärg (ek). Men nu fick vi en idé utifall man inte skulle lacka alltihopa i högglans...? Hm, det är en bit tills vi tar det beslutet, då hinner vi bestämma oss! :)

Veckan som kommer ska vi jobba hårt, det känns som vi har hamnat lite efter i vårt tidsschema på grund av den där jäkla magsjukan förra helgen!! Denna vecka ska alla fönster och karmar bli klara, vi ska börja måla elementen samt ge oss på taken igen. Robin har vi rivit lite i köket, men han är inte helt klar än med överskåpet och garderoben.

Spotify är guld värt när man renoverar i huset förresten, timmarna blir avsevärt kortare :)

Bilder

Självklart måste man visa lite bilder från renoveringen!! :)


Robin skrapar bort de gamla tapeterna i det framtida barnrummet... Sju lager tapet!!!


Det inte så vackra hallgolvet just nu.. Tanken är att det ska bli ett trägolv/laminatgolv när hallen är klar!


Väggen mellan kök och matsal som ska rivas.


Samma vägg, sett från köket.


Kontoret/andra sovrummet.Robin river lite skåp. Överskåpet satt som berget!!

Såå.. Dyker upp fler bilder :)

Målat taken

Då har de första målardragen gjorts!

Vi har målat spänntaken i barnrummet och andra sovrummet/kontoret. Till det fick vi använda en speciell färg, då vattenlöslig färg inte passar sådana tak. Fy vad den stank!

I vardagsrummet målade vi också om taket. I början var vi riktigt besvikna... Det såg så flammigt ut!! Men när det torkade så bev det rätt bra. Vi ska lägga på en eller två strykningar till, sedan blir det nog bra. Jag målade även taket i hallen, vilken skillnad!

Även listerna i sovrummen blev målade, nästa gång ska jag även ta listerna i hallen, då jag inte hade orken för det senare (hela familjen drabbades av magsjuka, så vi fick inte så myket gjort...)

Vi skulle spraymåla taken från början, men det blev inte alls bra. Det var bara att rolla, rolla, rolla... Det är rätt tråkigt, men efterhand så är det inte så farligt... Det är riktigt roligt att se hur det blir! Samt att man lär sig någonting, det gillar jag! :)

Det ska som sagt målas lite till, varje dag ska nog få minst ett lager färg till och så ska listerna målas.

Veckan som kommer kommer vara rätt händelselös, då jag jobbar, men till helgen hoppas jag på att vi tar igen all förlorad tid pga den där jäkla magsjukan! :)

Fått färg och tapeter

Idag åkte vi iväg tidigt till huset, hela familjen. Halv nio mötte vi målaren som lämnade av färg, spackel, verktyg, tapeter och lite annat. Vi fick lite handfasta tips

Vi hade även bokat ett litet möte med hantverkaren som dök upp vid tiotiden. Vi gick igenom vad som skall fixas:
- Riva väggen mellan kök och matsal. Sätta upp balk, då nuvarande väggen är något bärande. Byta tak i matsal och kök. Riva arbetsbänk samt hyllplan som står vid väggen som ska rivas. Fixa elektriker då det finns eluttag samt strömbrytare på väggen.
- Byta pappen på garagetaket.
- Byta en planka på innertaket vid skorstenen då det förekommit en läcka.

Möjligtvis var det någonting mer, ska i sådana fall skriva enr detta! :)

Dessa tapeter har vi beställt och fått:


En blå tapet som vi ska sätta upp pojkarnas rum.


En grönaktig tapet som ska upp i det andra sovrummet/kontoret.

Söndag

Idag rev vi ytterligare i huset. Barnen lämnades hos mormor och jag och Robin begav oss till huset för att fortsätta riva tapeter. Denna gång hade vi med oss lite mer verktyg och rivandet gick galant! Vi fokuserade på barnens sovrum och skrapade bort i stort sett allt!

Under dagen har även fått hjälp från Robins mamma Gunnel och syster Andrea. Även min lillasyster Karolina dök upp och hjälpte till. Robins pappa Lothar dök upp vid tolvtiden och bjöd oss på fika. Han har en del verktyg själv, så Robin och han ska spraymåla en hel del nästa helg, bland annat taken.

Under dagen skruvade vi loss samtliga köksluckor, två skåpsdörrar i hallen, slipat  och rivit i kontoret och tagit bort taklisterna i vardagsrummet. Andrea slipade bort tapeterna på skåpsdörrarna så nu ska de bara tvättas och sedan målas!

Vi insåg att vi inte ska skrapa mer i hallen, då vi gjorde mer skada än nytta. Planen är att nästa gång jämna till det vi skrapat och spackla. Sedan så ska vi nog tapetsera väggen direkt i hallen.

Jaa... Det är en hel del att göra. Vi har inte tråkigt i alla fall!

Välkommen till min nya blogg!


Lördag - rivning påbörjad

Idag åkte vi iväg till huset för att börja riva. Robins syster Andrea föjde med och hjälpte till.

Vi var väldigt nyfikna på denna vackra stengolv vi hört en del om, så vi började direkt med att ta loss listerna i hallen. Lättare sagt än gjort... De var limmade och spikade med riktigt långa spikar! En list som satt bakom/under elementet krånglade till det ordentligt... Men skam den som ger sig, vi fick loss den till slut!

När de flesta lister tagits bort så började vi med golvet.. Två lager plastmatta revs bort, sedan något konstigt plastgolv.. Då upptäckte vi att vi redan stod på betongplattan... Visade sig att den konstiga och fruktansvärt fula golvet som låg underst var "stengolvet"! Nu fick vi lite att grunna på...

Ska vi riva upp resten eller bara lägga en skiva eller underlagsfoam? Den blir inget stengolv alls nu ju. Lika bra det, det var inte alls vackert, snarare tvärtom... Nu har vi bestämt oss för att istället lägga laminat i hallen. Robins bror dök upp och hade en hel del tips. Dessutom har han lagt en hel del golv när han renoverade hos sig, så vi kan utnyttja honom! ;)

Vi fick lite hjälp senare från Robins mamma och en bekant fån banken som hjälpt oss med lånet. Vi började riva tapeter sovrummen nere. Men vi hade nästan inga verktyg med oss, så det blev nästan ingenting gjort... Barnen åkte hem till farmor, likaså resten av folket. Jag och Robin stannade kvar och rev lite till.

Vi började även riva tapeter i hallen, men där gjorde vi mer skada än nytta... Tapeterna satt väldigt hårt på väggarna, speciellt en vävtapet som låg under den yttersta... Rivningen blev ojämn och man fick bara bort små, små bitar. Så vi gav upp och bestämde oss för att istället slipa till och spackla väggen jämnt och förmodligen lägga en tapet över den gamla.

Vi har även funderat mycket kring väggen som ska rivas mellan kök och matsal. Hur gör vi med elen, hur mycket kommer det kosta och hur blir det med taket (spänntak i matsalen)?? Ska vi riva eller vänta? Detta får ta med hantverkaren på onsdag..

Träffat målaren

I fredags åkte Robin till huset för att träffa Thomas, målaren. De gick igenom lite grann vad som ska målas, tapetseras

I sovrummen nere samt i matsalen sitter det spänntak. När vi kommer riva väggen mellan kök och matsal kan det innebära lite problem, dvs att spänntaket går sönder... Detta är ingen konstnad vi räknat med direkt...

Samtliga tak kommer förmodligen behövas tvättas och målas, då de har "sotiga" fläckar... Sedan ska fönstren målas, trappan slipas och målas vitt, köksskåpen ska även målas.. Ja, de flesta snickerier, helt enkelt!

Några väggar målar vi, andra tapetseras. Thomas skickade med oss en hel del färgkartor och en stor pärm med tapetprover från Boråstapeter/ Borosan, så nu ska vi tänka på lite roliga grejer! ;)

RSS 2.0