Trädgårdsbilder

Har valt ut lite bilder som visar vad som hänt i trädgården. När vi flyttade hit så var trädgården full, minst sagt. Över 40 träd... Tallar, björk, blodlönn, ek, bok, gran, hästkastanj, en, något enormt träd vi inte vet vad det var och massa, massa sly av asp och rönn.

Tyvärr kunde vi inte behålla något. Kastanjen och blodlönnen stod på tok för nära huset och taket kommer att behöva bytas väldigt snart. Björken stod i vägen för att traktorerna skulle kunna ta sig in på tomten. Eken var halvdöd.. Boken och det okönda trädet var enorma, vilket resulterade att vi hade en halvtimmes sol om dagen.. Då är ändå trädgården i sydväst läge...
 
Tallarna stod som en "mur" eller ett staket runt tomten.. Tätt, tätt planterade. Vissa tallar var döda sedan länge..

Det stora okända trädet var ruttet, det var tur att vi tog ner det, hade inte varit roligt under stormtider..
 
Hela sommaren 2012 var trädgården full med mygg. Vi kunde inte gå ut utan att bli attackerade. Att ha fönster öppna var att glömma, pojkarna såg ut som pricki-korvar i ansiktet.. :( Förmodligen berodde det på all sly. Grannarna däremot hade inga mygg alls!
 
Hösten 2012 tog vi ner träden. Stammarna kördes bort och större grenar gav vi bort till en familj som skulle ha det till att elda/värma upp sitt hus, mot att de hämtade själva. Mycket smidigt :) Sedan har vi haft mycket ris som samlats ihop i högar. Dessa ska delvis köras bort till tippen, delvis eldas upp.
 
Under våren 2013 upptäckte vi lite andra "spännande" saker i trädgården.Nog visste vi att i ett hörn i trädgården förekom det tegelpannor, men när vi samlat ihop riset så dök det upp så mycket mer... Flera ton med tegelpannor hade "gömts" bland riset och nyponrosorna (som vuxit okontrollerat och ihämmat). Även tegelsten, presseningar och makadam. Det tog musten ur oss, det är ju inget man tar bort på en dag...

När man har små barn så får man jobba i korta stunder, bära lite tegelsten och leka med barnen. Samt passa dem hela tiden.. Om de skulle börja springa bland teglet kanske skulle de bitna av ormar.. Det är ju inte så det ska vara att ha trädgård! Man ska inte vara rädd att ha sina barn i den. När man dessutom sprang omkring med växande mage så orkade man inte slita i trädgården längre stunder ;)
 
Robin fick låna en röjsåg under sommaren och slyn röjdes ner, äntligen fick vi bort nyponen och kunde börja släpa tegelpannor. Vi är inte klara än. Det är nog ett helt tak som ligger i trädgården, enligt grannen så hade det legat där så länge de bott där, så sedan början av 70-talet.. Förmodligen byttes taket när de byggde ut huset -74. Tegelstenarna som låg i trädgården är säkert de som blev över när de gjorde de öppna spisarna.
 
Vi tog självklart inte bort alla växter, mycket är kvar. Men vi har ingen vidare skugga, bara från grannens träd. Men det ska planteras fruktträd ganska snart, ett till varje barn.
 
Denna sommaren så har vi kunnat vara ute var dag, bada i barnpoolen och inte ett enda knott eller mygg har vi sett. Nästa sommar blir nog bättre, när barnen kan få springa fritt och gräsmattan "letar" sig längre och längre neråt tomten.
 
f
Så här såg det ut våren 2012. Under boken växte en underbar vitsippeäng. Jag var rädd att de skulle försvinna när vi tagit bort träden och traktorerna kört fram och tillbaka över tomten, men de är små tuffingar och även våren 2013 så dök de upp, ännu fler! :)
På bilden ser vi tallarna, boken med sina första skott och eken närmast. Riset på marken är sånt som var kvar från de förra ägarna...
 
 
Sommaren 2012. Nästan samma bild som ovan. Här skymtar granen, en en samt löven (längst till vänster) av det enorma okända trädet. Robin byggde en sandlåda som tyvärr inte användes den sommaren pga alla mygg.. Den fick flyttas när träden skulle fällas.
 
 
Dagen efter första fällningen. Trädern fick fällas två olika dagar, då det var så mycket..
Här ligger boken och en del tallar. Önskar alla kunde varit i trädgården med oss när boken fälldes! Det var som natt blev dag, på nån sekund! Det var häftigt!
 
 
Dagen då stammarna hämtades.. Inte lite ;)
 
 
Här ser man villan från gatan ovan. Tidigare skymde björken huset (stod precis framför volvon).
Nu kan man se husets intressanta utseende, med fönster i olika höjd. Det var en av de grejer vi föll pladask för när vi tittade på huset första gången.
 
 
På framsidan var diverse buskar planterade. En väldigt ful rhododendron och idegran.
Jag har grävt upp rötterna till rhododendronen och ska även gräva upp idegransrötterna. Svärfar kommer bli lika glad när de är borta, han hade lite otur i somras ;)
 
 
Barnen tyckte det var roligt med alla gropar i gräsmattan. På framsidan hade vi ett hål som var ca 50 cm djupt. Jag däremot tyckte inte den var lika rolig när jag föll ner i den när jag klippte gräsmattan! Haha!
 
 
Så här såg det ut i september i år. Lite små rishögar här och där. Stammen som ligger kvar gick inte att forsla bort, den var för tung. Men jag tror den kan bli ett intressant inslag i trädgården! Barn älskar att klättra på stammar och den kan vara en naturlig avgränsare, för bakom har jag tänkt ska den lilla odlingen/trädgården börja :)
 
 
Och här är den nordvästra sidan med allt nypon, sly, ris, tegel, makadam, betong (innan vi röjde med röjsågen).. Fanns bara en rolig sak i denna del och det var smultronen. Vi kommer behöva kämpa ordentligt för att få ordning.. Ser ni teglet?? Nä, inte vi heller.. Då. Här syns även slänten vi var i trädgården, där man snubblat framåtstupa mer än en gång. Vi planerar att plana ut hela trädgården såpass att man ska kunna ha en robotgräsklippare.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


En gratisdesign av:

jennyjanssons.com


RSS 2.0